Serbian English Macedonian Russian
Dec 15

КОМЕ СМЕТАЈУ СРБИ У МАКЕДОНИЈИ?

naslovna ivan meduimi


blanck

SMEDIA


После скандалозне поруке националног координатора за евроатлантске интеграције у Собрању Радмиле Шекеринске председнику Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ) Ивану Стоилковићу да напусти Македонију и пресели се на Косово, лидер ДПСМ послао је отворено писмо амбасадорима САД, Русије, представнику Европске комисије у Македонији, свим земљама чланицама ЕУ и свим дипломатским представништвима у Македонији.
У писму, које С медиа портал ексклузивно објављује, стоји да је српска национална заједница у Македонији од почетка седамдесетих година прошлог века изложена интензивним процесима грубе и вештачки подстицане асимилације, чиме се угрожава њен опстанак на македонским просторима, на којима је аутохтона.
„На тај начин флагрантно се омета и спречава остваривање уставног права за очување, неговање и унапређивање српског етничког, језичког, културног, верског и обичајног идентитета. Верски идентитет готово и да не постоји. Језички идентитет је доведен у фазу замирања и ишчезавања. Оспорава се српско културно наслеђе у Македонији, чиме нам се краде културни и духовни идентитет и оспорава аутохтоност на овим просторима. Ово резултира смањењем и номиналног и релативног учешћа Срба у структури становништва Републике Македоније. Ови процеси се поспешују и фалсификовањем резултата последњег пописа на штету Срба“, оцењује лидер ДПСМ.

Бестидне увреде

 
У обраћању амбасадорима највећих светских политичких сила, Стоилковић подсећа да се најновији покушај угрожавања опстанка и безбедности Срба у Републици Македонији догодио у Собрању Македоније у седмом наставку 124. седнице, 7. децембра 2010. године у оквиру 36. тачке дневнога реда „Информација о пројекту Скопље 2014“:
„У расправи сам процедурално интервенисао и рекао да се Камени мост у центру Скопља, место на коме је крунисан Цар Душан Стефан Немањић, између осталог зове и Душанов мост. На ово је реаговала госпођа посланик Радмила Шекеринска. Прво ми је рекла ’да идем из Македоније кући’, у Србију, а потом ’да идем у Приштину, на Косово’. Није се зауставила на томе, већ ме је после седнице у јавним гласилима назвала лажовом и поред присуства више од 80 посланика који су били сведоци њене бестидне увреде“.

Ко ће нас да заштити?

 
Овим чином, оценио је Стоилковић, госпођа Шекеринска наставља обрачун са представницима мањих националних заједница.
„Моје протеривање из Македоније, у којој сам рођен и провео сав свој животни и радни век, у српском националном корпусу у Македонији се схвата као порука свим Србима ’да иду кући’, у матичну земљу Србију или да се распу по свету. Такво протеривање и Голготу Срби су доживели у време Другог светског рата. За време комунистичке власти стално је подгревана стигматизација Срба и стваран нам је осећај колективне кривице за све што су урадили или нису урадили Срби у току историје на бившим југословенским просторима. А српски егзодус из времена распада СФРЈ остаће забележен за сва времена, посебно протеривање Срба из Хрватске и невиђени егзодус наше браће са простора Косова и Метохије.“

Није српски ћутати!

 
У отвореном писму упућеном амбасадорима и челним људима инстутиција ЕУ, лидер ДПСМ и једини српски посланик у македонском Собрању, подсетио је да су Срби у Македонији у протеклих 50 година били и остали најлојалнији грађани македонске државе, лојалнији чак и од дела припадника домицилног македонског народа. Он је, такође, истакао да за Србе у Македонији није везан ниједан антимакедонски инцидент.
„Зато се и питам чему стигматизација, зашто у српске душе неко на силу усељава и насељава страх, зебњу и неверицу? Зашто су Срби добри само када ћуте и трпе и зашто тада када проговоре прођу као ја са госпођом Шекеринском? Није српски ћутати! Јер, тиме се оспорава и краде идентитет“, децидан је лидер ДПСМ.

Стоилковић је навео да је испред ДПСМ од партије којој припада Шекеринска тражио да се огради од њеног шовинистичко–фашистичког наступа у Собрању Македоније.


„Већ седам дана из ове партије ћуте из нама непознатих разлога. А ћутање је често и одобравање! Ми не желимо да оно што је изречено у Собрању наруши српско-македонске односе у Републици Македонији и односе српске и македонске државе, на чијем успостављању и нормализовању мукотрпно радимо“.

Зауставите говор мржње!


У завршетку писма, Стоилковић је навео да верује како ће амбасадори најмоћнијих светских сила и представници институција ЕУ узети Србе у заштиту, и тиме предупредити евентуалну радикализацију због свега што се десило.
„Тражимо да делујете превентивно и зауставите говор мржње и распиривање међуетничких, а можда и међудржавних кавги. Јер, порука госпође Шекеринске је јасна: „Видећете Ви свога Бога када ми дођемо на власт!?“. Овим писмом уједно изражавам протест, како свој лични, тако и протест свих мојих сународника у Македонији“, закључио је лидер ДПСМ.

С. Молдован

blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.