Serbian English Macedonian Russian
Dec 28

ОТВОРЕНО ПИСМО

ivan_finfin


blanck

logo_svedok


Шта се крије иза, засад, само вербалног

(националистичко-фашистичког) напада Радмиле

на Ивана Стоиљковића и Србе  у Македонији?

ИДИ ИЗ МАКЕДОНИЈЕ КУЋИ, У СРБИЈУ.

ИДИ У ПРИШТИНУ, НА КОСОВО...

Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији, посланик у собрању у Републике Македоније, суочен са даљим  нападима по медијима у Македонији, и јасном најавом његовог прогона, али и осталих Срба у Македонији, и присилног исељавања из Македоније, отвореним писмом обратио се за помоћ амбасадорима САД, Русије, представнику Европске комисије у Македонији, и свим дипломатским представништвима у Македонији.

Посланик Радмила Шекеринска. прво ми је рекла ,,да идем из Македоније кући,,, у Србију, а потом ,,да идем у Приштину, на Косово,,. Није се зауставила на томе већ ме је после седнице у јавним гласилима назвала лажовом и поред присуства више од 80 посланика који су били сведоци њене бестидне увреде.

Отворени националистички испад народног посланика Социјалдемократског Савеза Македоније, Радмиле Шекеринске, на Ивана Стоилковића, народног посланика у Собрању Македоније и лидера Демократске партије Срба у Македонији, али и на све остале Србе који живе у Македонији, изречен са говорнице у Собрању Македоније, недавно, остао је без праве реакције домаће јавности, али других којима је, наводно до демократије у овој сада независној, а раније једној од република у тада заједничкој им држави Југославији.

 

Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији, посланик у собрању Републике Македоније, суочен са даљим нападима по медијима у Македонији, и јасном најавом његовог прогона, али и осталих Срба у Македонији, и присилног исељавања из Македоније, отвореним писмом обратио се за помоћ амбасадорима САД, Русије, представнику Европске комисије у Македонији, и свим дипломатским представништвима у Македонији.

 

И недељнику „СВЕДОК“, најчитанијем српском недељнику у Македонији, да објави писмо, јер у многим редакцијама апел Ивана Стоилковића и Српске заједнице у Македонији очито није у складу са уређивачком политиком тих медија?!

 

Националистички испад Радмиле Шекеринске са скупштинске говорнице према колеги, посланику, али представнику Срба у Македонији, уследио је, чинило се, без разлога, на коментар Стоилковића, са говорнице, када је изразио своје неслагање да се Душанов мост у Скопљу „преименује“ „у Камени мост“.

 

Или је то био само повод, а узроци су негде на другој страни...

 

Амбасадорима САД, Русије, представнику Европске комисије у Македонији, свим земљама чланицама Европске уније и свим дипломатским представништвима у Македонији.

 

Српска национална заједница у Македонији је од почетка седамдесетих година прошлог века изложена интензивним процесима однарођивања, грубе и вештачки подстицане асимилације, чиме се флагрантно угрожава њен опстанак на македонским просторима, на којима је аутохтона.  На тај начин флагрантно се омета и спречава остваривање уставног права за очување, неговање и унапређивање српског етничког, језичког, културног, верског и обичајног идентитета. Верскики идентитет готово и да не постоји.

 

Језички идентитет је доведен у фазу замирања и ишчезавања.

Оспорава се српско културно наслеђе у Македонији, чиме нам се краде културни и духовни идентитет и оспорава  аутохтоност на овим просторима. Ово резултира смањењем и номиналног и релативног учешћа Срба у структури становништва Републике Македоније.

 

Ови процеси се проспешују и фалсификовањем резултата последњег пописа на штету Срба.

 

Најновији покушај угрожавања опстанка и безбедности Срба у Републици Македонији догодио се у  Собрању Македоније на седмом наставку 124. седнице, 7. децембра 2010. године у оквиру 36. тачке дневног реда „Информација о пројекту Скопје 2014“. У расправи сам процедурално интервенисао и рекао да се Камени мост у центру Скопља, место на коме је крунисан цар Душан Стефан Немањић, између осталог зове и Душанов мост.

 

На ово је реаговала госпођа посланик Радмила Шекеринска. Прво ми је рекла „да идем из Македоније кући“ у Србију, а потом „да идем  у Приштину, на Косово“. Није се зауставила на томе, већ ме је после седнице у јавним гласилима назвала лажовом и поред присуства више од 80 посланика који су били сведоци њене бестидне увреде.

 

Овим чином госпођа Шекеринска наставља обрачун са представницима мањих националних заједница. Моје протеривање из Македоније, у којој сам рођен и провео сав свој животни и радни век, у српском националном корпусу у Македонији се схвата као порука свим Србима, „да иду кући“ у матичну земљу Србију, или да се распу по свету. Такво протеривање и Голготу Срби су доживели у време Другог светског рата. за време комунистичке власти  стално је подгревана стигматизација Срба и стваран нам је осећај колективне кривице за све што су урадили или нису урадили Срби у току историје на бившим југословенским просторима.

 

Српски егзодус из времена распада СФРЈ остаће забележен за сва времена, посебно протеривање Срба из Хрватске и невиђени егзодус наше браће са простора Косова и Метохије.

 

Срби у Македонији су у протеклих 50 година били у остали најлојалнији грађани македонске државе, лојалнији чак и од дела припадника домицилног македонског народа. За Србе у Македонији није везан ниједан антимакедонски инцидент.

 

Зато се и питам чему стигматизација, зашто у српске душе неко на силу усељава и насељава страх, зебњу и неверицу. Зашто су Срби добри само када ћуте и трпе и зашто тада када проговоре прођу као ја са госпођом Шекеринском? Није српски ћутатати! Јер, тиме се оспорава и краде идентитет.

 

Тражили смо од СДСМ, партије којој припада госпођа Шекеринска, а једно време је била и њен председник, да се огради од њеног шовинистичко-фашистичког наступа у Собрању Македоније. Већ седам дана из ове партије ћуте из нама непознатих разлога. А ћутање је често и одобравање! Ми не желимо да оно што је изречено у Собрању наруши српско-македонске односе у Републици Македонији и односе српске и македонске државе, на чијем успостављању и нормализовању мукотрпно радимо.

 

Обраћам се Вама, Ваше Екселенције, са свим изнесеним чињеницама, у нади да ћете нас Вашим ауторитетом узети у заштиту и тиме предупредити евентуалну радикализацију због свега што се десило. Тражимо од вас да делујете превентивно и зауставите говор мржње и распиривање међуетничких, а можда и међудржавних кавги.

 

Јер, порука госпође Шекеринске је јасна: „Видећете Ви свога Бога када ми дођемо на власт!?“.

 

Овим писмом уједно изражавам протест, како свој лични, тако и протест свих мојих сународника у Македонији.

 

У нади да ћете нас узети у заштиту, захваљујем Вам у име свих Срба у Македонији.

 

Демократска партија Срба у Македонији,

 

                                                                                                                   председник

                                                                                                              Иван Стоилковић,

 

                                                                                    Посланик у Собрању Републике Македоније

 

 

blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.