Serbian English Macedonian Russian
Oct 20

ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ МЕСТО У ЕУ

 ivanov tadic

blanck

 

 

logo rs

 


Председници Србије и Македоније, Борис Тадић и Ђорђе Иванов, подржали су евроинтеграције свих држава Западног Балкана, истакавши добре односе две државе и потребу размене искустава у процесу приближавања Европској унији.


Македонски председник Ђорђе Иванов борави у званичној посети Београду. У Палати Србије, где је био приређен свечани дочек, Иванов је разговарао са председником Србије Борисом Тадићем.

Председници су, у обраћању новинарима, после сусрета, подржали евроинтеграције целог региона, истакавши, при том, добре односе двеју држава и потребу размене искустава у процесу приближавања Европској унији.

"Србија подржава процес европских интеграција читавог Западног Балкана у Европску унију и жели да Македонија што пре добије од Европске комисије датум за почетак преговора са Унијом", рекао је Тадић.

Тадић и Иванов су истакли да, и поред чињенице да Србија и Македонија не могу да постигну сагласност о питању Косова, желе да пруже пример добре регионалне сарадње.

Председник Србије је рекао да Београд инсистира на што скоријем отпочињању дијалога са Приштином, како би тај проблем престао да оптерећује читав регион.

"Исказујемо забринутост због тога што друга страна даје аргументацију да дијалог треба одложити, али ми смо за то да дијалог почне што пре", поручио је Тадић и објаснио да треба почети дијалогом о лакше решивим питањима, која оптерећују и Албанце и Србе, попут судбине несталих особа.

Дијалогом, како су се сагласила двојица председника, треба решавати и сва отворена питања која оптерећују односе Србије и Македоније, а пријатељски односи двеју држава најлакше могу бити потврђени заштитом идентитета српске заједнице у Македонији и македонске у Србији.

Иванов је, када је реч о сарадњи у процесу европских интеграција, истакао да и поред извесног замора у проширењу ЕУ две државе треба да наставе започете реформске процесе.

"Наши људи морају да се прилагоде европским принципима и вредностима и да се негује толерантност и дух сарадње, те да се стварају инклузивна друштва", истакао је Иванов.

 

Кључна регионална сарадња

После сусрета са председником Тадићем, Иванов је разговарао и са премијером Мирком Цветковићем. На састанку је констатовано да регионална сарадња представља најбољи начин за остварење кључних циљева Владе обеју земаља односно смањења незапослености и повећања привредне активности.

"Србија настоји да привуче што већи број стратешких инвеститора што ће имати повољан утицај и на развој привредне активности Републике Македоније", рекао је Цветковић, додавши да је Србија заинтересована и за сарадњу у области енергетике.

Током разговора било је речи и о наставку супротстављања организованом криминалу и неопоходности да се ова борба и на регионалном плану одвија што успешније.

Са македонским председником разговарала је и председница српског парламента Славица Ђукић Дејановић.

 

20. 10. 2010.


blanck
Автор: InDesign™
Печати PDF

glas_rusije_logo12

Глас Русијe

на српском језику

Међународни радио

Србија

Глас Америке

на српском језику

2010 © InDesign™. Сите права се задржани.